kaniyasor

kaniyasor.WordPress.com

TOPLUM VE LİDER

Posted by kaniyasor 25 Mayıs 2013

Kani Yado – 25.05.2013: Devlet ve toplum ilişkisi ile lider ve toplum ilişkisi aaa-kaniyado.2mevzuları çok önemlidir. Toplum eğer kendi değerini bilmezse, devlet değerlenir ve toplumun başına bela olur.

Lider ve toplum ilişkisi de böyledir. Siz liderin kulaklarını çekmezseniz, lider hem sizin kulaklarınızı hem de dişlerinizi çeker. İnsan her koşulda şımartıldığı zaman insanın tepesinde dans eder.

Siz liderleri iyi çalıştırmazsanız lider sizi her özel hizmetine koşturur, hatta kendi doğum günlerini bile size kutlatacak kadar sizi düşkünlüğe yatırır.

Toplum kendi refahını ve özgürlüğünü düşünmezse yoksullaşırken lider tüm ülkeyi aile çiftliğine çevirir ve köleleşme mukadder olur.

Eskiden parti söz konusu edildiğinde, toplumun ekonomik, sosyal ve siyasal sorunları aklımıza gelirdi. Şimdi parti dendiğinde istihbarat örgütleriyle tilki dansları akla geliyor.

Elbette durup dururken insanın kafasında bu imaj şekillenmiyor. Derin bağlantılar insan yaşamına öyle girdi ki kirlenmeyen bir taraf kalmadı!

Uzun süreli danışıkçı politikaların üretilmesinin neticesidir.

Toplum liderleri kendi kontrolü altına almazsa, lider toplumu kendi tahakkümü altına alır. Toplum liderleri kendi hizmetkârı yapamazsa, lider bastığı yerin toprağını topluma yedirir. Toplum ipin ucunu kaçırırsa iradesini kaptırır. Toplum iradesini liderlere kaptırdığında liderler toplum için onur kırıcı baş belası olur!

Bu koşullarda Kürd siyasi liderlere ne diyelim?

Kürd liderleri rica ediyoruz halinize bakın önce, Lütfen bizi kurtarmayın! Önce kendinizi kendi ihtiraslarınızdan kurtarın ki ileride kovalanıp fare deliklerinde yakalanmayasınız, zavallı durumlara, acınacak durumlara düşmeyesiniz!

O duruma düştüğünüzde sizin fedaileriniz Kaddafi’ye yapıldığı gibi en ilkel tarzla ve taş ile kafanızı ezerler; çünkü barbarlığı fedainize siz kendiniz öğretmiştiniz.

Sınırlara dokunmadan Kürdleri kurtaracaklarmış, siz çocuk mu kandırıyorsunuz?

Hele ilkin kendi halinize dokunun sonra ne yapmanız gerekenleri biz toplum olarak size söyleriz. Saddam ipe giderken son anlarına kadar kendini Irak’ın Şabanı görmeye devam etmesi komedisi diktatörlerin şan ve şerefini yüceltmedi, sadece komedi konusu oldu.

Mağrur önderler kendi ihtiraslarının esirleridirler. Biz Kürd liderlerinin sırtına yükümüzü vurup karikatürize edersek kıyamet mi kopar?

Neden olmasın be kardeşim! Kürdler de insan değil mi, Kürdlere özgür ifade, özgür irade ortamı gerekmez mi?

Şimdiden hatırlatıyoruz. Eğer toplum kendi liderlerini iyi çalıştıramazlarsa, liderler toplumu pazara çıkarır. Demokratik yaşam koşulları çok farklıdır. Siyasi Şabanların despot sistemlerine hiç benzemez.

Cehaletin önderi aynı zamanda cehaletin namusudur. Cehalet namussuz yaşayamaz. Namus değirmen yoluna gidemez. Kocaman Avrupa’nın kurduğu TC devletinin Şabanı Recep Tayyip’i çift hörgüçlü deve şeklinde karikarür yapsanız ifade özgürlüğüne girer belki. Ya Kürtlerin cici önderleri! Eyvah namus elden gitti!

Lider derken aşiret gücüyle politik sahnede sivrilenleri veya çağın gerisinde örgütlenme biçimiyle insan iradesinin gaspı ve ihlaliyle ortaya çıkmış liderleri tek başına kast etmiyoruz.

Siyasal misyonu yüklenmiş ve tekil temsilin dışında çoğulcu bir temsiliyet misyonu varsa o kişi liderdir. İster ulusal lideri deyin, ister grup lideri deyin.

Her lider ilişkilerinde ve sergilediği imaj yönünden temsil ettiği halka karşı sorumludur.

Bir lider ne mayo ile uluslararası diplomaside yer alabilir ne de başında yontma taş devri sarığıyla serpêçık bir şekilde iştirak edebilir. Ne aşiret liderleri ne de ulusal liderler geri bir imaj yaratabilecek duruş sahibi olmaya hakları yoktur.

Kürd liderleri ister milyonları, ister bir grubu temsil etsin toplumsal temsil ciddiyetinde kalmak zorundadırlar.

Kürdistan’ın işgal yemini olan Türk Misak-i Milli’ye övgüler dizme hakkına ve taş devrinden kalma sarıklarla görüntülenerek Kürdler hakkında  geri imaj yaratma hakkına sahip değildirler.

Kürtler Kürdistanı parçalayan sömürgecilerin sınır bekçileri değildir, Ortadoğu’nun en büyük ulusudur.

Günümüz insanlığı tabu-liderliğini, aile devleti veya aile imtiyazlı şirket devlet adamlığını etik görmüyor.

Dünya insanlığı Muz Cumhuriyetini komedi konusu ederken Kürd liderleri Kürdler hakkında geri imaj yaratma sorumsuzluğundan vazgeçmelidir.

Ayrıca liderliği aile imtiyazına çevirmek hiç bir gerekçe kabul edilmez. Ülkeleri aile şirketlerine çeviren liderler birer birer fare deliklerinde yakalanıyorlar. Kimse bu duruma düşmeyi göze almamalıdır.

Coğrafyamız Arap ve Osmanlı mezarlığına çevrilmiş. Mezopotamya’nın orijinal kültürü üzerinden toplumun sosyal ilişkilerinin düzenlenmesinde kendi iç dinamizmiyle kendini rehabilite etmesi sağlanabilir.

Kürtler kendi liderlerinin tefekkür etmesi için zorlayıcı unsur olmalıdır. Kaddafi, Saddam gibi heykellerinin başına ip takılarak yerlerde sürüklenen liderler  Kürdler için musibet olsun.

Lider olmayı tabulaştırmamalıdır. Bizim köyün çobanı da liderdir, çünkü elindeki mobil telefonuyla internete giriyor ve golıklerine iyi bakan çağa uygun bir çobandır. Serpêçık değildir, çağa uygun bir duruş ve giyime sahiptir.

Bizim köyün çobanı sadece Barak Obama gibi yüz milyonları temsil eden ve demokratik ilkelerden dolayı prestij sahibi olan liderlerle görüştüğü zaman değil, her zaman çağdaş giyinir.

Çünkü her çoban temsil yönüyle temsil ettiklerine karşı sorumludur. Çoban saçını taramadan Recep’le görüşmez.

Kürdistan, bölgedeki gelişmelerin tanıdığı imkânlarla bir taraftan devlet olma aşamasına gelirken diğer taraftan Kürdler oldukça geri duruş sergiliyorlar. Ne  Misakk- i Milli’yi alkışlayarak  TC derin niyetleri meşrulaştırmak ne de Kürdleri temsil eden liderlerin çağın gerisinde Kürdlerin geriliğini sembolize etmeye hakları vardır. 40 milyonluk bir ulusun liderleri bölgede şunun bunun kuklası olma görüntüsünden kaçınmalıdır.

Kukla olmanın toplum üzerinde yaratacağı menfi tesir liderliklerin sadece kapı kulu şeklinde görülmesine neden olur. Demokratik uygarlık çağı diyebileceğimiz bu çağ, gerilikleri tasfiye etme sürecine girdi. Türkiyelilik, kardeşlik demagojisi, TC vatandaşlığı gibi laklaklarıyla vakit kaybedilmemesi gerekiyor.

 

Yorum bırakın